Vlees van eigen vee

Ambachtelijk geslacht en verwerkt.

Mooi kwaliteitsvlees komt tot zijn recht door zorgvuldige verwerking. Daarom kiezen we met zorg voor een kleinschalige slachter en een vakslager met oog voor kwaliteit. Onze dieren worden geslacht bij Slachterij Hoogeveen in Hoogersmilde en daarna verder verwerkt door Slagerij Gerald Huft te Oldeberkoop. Het wordt van kop tot staart door hem uitgebeend, het vlees wordt geportioneerd en in een shockvriezer snel diep ingevroren.

Wilt u een vleespakket bestellen, vlees reserveren of informatie over de verkoop van vlees? Vul het contactformulier in of mail naar info@gaegelpolle.nl   

Lakenvelder koeien

Op onze zorgboerderij verzorgen we een kleine kudde Lakenvelder koeien. Lakenvelder koeien behoren tot één van de oudste Nederlandse rundveerassen.

Lakenvelder koeien hebben een bijzonder uiterlijk en kun je herkennen door het witte laken op de rug. De koeien zijn zwart of rood van kleur en hebben een vriendelijk karakter. Het zijn rustige, nieuwsgierige koeien. Zo zijn deze koeien zeer geschikt om mee te werken op onze zorgboerderij. Het hoofddoel is dan ook het verzorgen van deze runderen en het voortzetten van het bestaan van dit mooie ras. De gehele kudde, inclusief kalfjes, blijven bij elkaar. De koeien lopen een groot gedeelte van het jaar buiten wat de algehele weerstand verhoogt. De koeien zijn vrijwel nooit ziek en hebben hierdoor weinig tot geen medicijnen nodig. 

Het vee kan leven op een bescheiden rantsoen. Gras, hooi en een minimum aan graanproducten leveren de benodigde voedingsstoffen voor een gezonde kudde. Dit geeft het vlees van het Lakenvelder rund een bijzondere goede kwaliteit en een fijne structuur. De Lakenvelder is een traag groeiend ras; de koeien groeien op een rustig tempo wat de smaak van het vlees ten goede komt. 

De tragere groei en de kleinschalige aanpak dragen bij aan de smaak. Vlees van de Lakenvelder koe heeft een fijne gemarmerde structuur en een uitstekende smaak.

Husumer varkens

We verzorgen ook varkens op onze zorgboerderij. Het betreft hierhet Husumer soort.

Het grootste deel van het jaar lopen deze varkens lekker buiten. Ze hebben een grote loop met een nachthok waar ze heerlijk in het stro kunnen liggen. Ze beschikken over een lekkere modderpoel. In de winter komen ze lekker binnen in het warme strohok in de stal. Ze eten voornamelijk varkensbrok, muesli en een dagelijkse portie vers gras wat met de zeis van het land wordt gehaald. Ook groenafval van de moestuin lusten ze graag en af en toe wat noten en een lekkere appel. Verder krijgen ze heel veel liefde van onze deelnemers!  

Het lekkerste rundvlees

In 2013 riep een vakjury het vlees van de Lakenvelder koeien uit tot het lekkerste vlees van Nederland. De jury proefde 14 soorten rundvlees. De Lakenvelder kwam unaniem als het lekkerste rundvlees uit de proeverij. 

Erkend en bekroond

Niet voor niets kreeg het Lakenvelder vlees een ‘Zeldzaam Lekker Award’ en een finaleplaats in ‘De Smaak van Nederland’. In 2010 werd de Lakenvelder als eerste Nederlandse runderras door SlowFood toegevoegd aan de ‘Ark van de Smaak’.